Čím je kombucha tak jedinečná?
Fermetovaný nápoj, který obsahuje:
Kvalitní černé a zelené čaje 🍃
Které poskytují celou řadu zdraví prospěšných látek, z nichž nejvíce za zmínku stojí polyfenoly a katechiny, které propůjčují nápoji silné antioxidační vlastnosti. Díky čajovému základu je kombucha zdrojem přírodního kofeinu.
Organické kyseliny 🍎
Které vznikají kvasnými procesy. Kyseliny jako jablečná, mléčná, octová, glukonová, glukonorová ad. mají řadu zdravotních benefitů od regulace krevního cukru, úpravě hladin cholesterolu, detoxikaci a optimalizaci střevní bariéry až po regeneraci vazivového aparátu.
Mikroorganismy (zdravé bakterie) 🦠
Mezi hlavní bakteriální kmeny patří kmeny gluconacetobacter, bacillus coagulans a lactobacily. Neméně důležité jsou zdraví prospěšné kmeny kvasinek především z kmenů saccharomyces. V kombuše však nalezneme celou škálu mikroorganismů, které se liší u jednotlivých výrobců, což produktům propůjčuje vždy unikátní chuť.
Enzymy a vitamíny 💊
Které vznikají v kvasnými procesy. Kombucha je bohatá na vitamíny B- B3, B6, B, B12. a také obsahuje vitamin C.