+420 000 000
Mini Cart 0

Košík je prázdný.

historie

Samotný původ kombuchy je ztracen v čase ale nejblíže bychom jej hledali dva tisíce let zpátky v Číně. První záznam o užívání kombuchy je z 221 B.C. v dynastii Tsin. Byla nazývána Elixírem života. Podle legendy získala svoje jméno po korejském lékaři Kombu, který ji přinesl do Japonska a s její pomocí vyléčil císaře Inkia. Jméno je spojením jména tohoto lékaře a japonského slova pro čaj Cha – Kombucha.

Sláva tohoto nápoje se šířila Asií, kde se pila jako osvěžující nápoj s povzbuzujícími a zdraví prospěšnými účinky na neduhy jako byly léčba zánětů, poruchy imunity či dokonce léčbu nádorů. V Japonsku pak nápoj s oblibou užívali Geishy pro udržení štíhlé figury, vyhlazení pleti a zachování barvy a lesku vlasů. V devatenáctém století „zázračná houba“ doputovala do Ruska, kde díky své pověsti nápoje sloužícího k prevenci a léčbě rakoviny, byla připravována skoro v každé domácnosti. Zde byla také poprvé vědecky prozkoumána.

V roce 1920 o kombuše vyšel první článek v ruských novinách a tak začala její zaznamenaná historie. Po 2. světové válce vymizela z domácností v důsledku nedostatku potravin, v tomto případě cukru, který je potřeba při procesu kvašení. V dnešní době se stává opět populární i v zemích, ve kterých nejsou kvašené nápoje běžné tak jako v Asii či Východní Evropě. Její rozšíření do povědomí lidí je jedním z cílů Projektu Kombucha.

CO TO JE?

“Kombucha? To je ta houba že? Máma ji měla na okně a nutila nás to pít.“ Díky naší zeměpisné poloze a historii u nás není neznámá, většinou byla nevalné kyselé chuti a rodiče ji nutili dětem pro její zdraví prospěšné účinky. Vše je ovšem trošku jinak.
Název kombucha je již pojmenování pro hotový produkt z kvašeného čaje, tedy nápoj, který pijeme.

Samotná “houba” která kvašení čaje umožňuje, není ani tak houba ale přesněji SCOBY  (zkratka anglického Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeasts) – tedy symbioticky působící kultura bakterií a kvasinek, která při kvašení vytváří celulózový škraloup, připomínající právě houbu. Tento celulózový škraloup slouží mikroorganismům ke stabilizaci vnitřního prostředí a částečnému omezení přístupu vzduchu.

Až se Vás tedy někdo zeptá “Co to je Kombucha?” můžete se blýsknout s odpovědí: “Kvašený nápoj na bázi čaje, který kvasí díky souznění kvasinek a bakterií.”

CO OBSAHUJE?

Pokud se podíváme na základní surovinu – kvalitní zelený či černý čaj, tak ten poskytuje celou řadu zdraví prospěšných látek, z nichž nejvíce za zmínku stojí polyfenoly a katechiny, které propůjčují nápoji silné antioxidační vlastnosti. Fermentace navíc díky ukládání volných radikálů ještě zvyšuje antioxidační účinek obsažených látek oproti běžnému čaji. Díky čajovému základu je kombucha zdrojem přírodního kofeinu.

Kvasnými procesy pak vzniká v nápoji řada organických kyselin – jablečná, mléčná, octová, glukonová, glukonorová ad. Tyto kyseliny mají řadu zdravotních benefitů od regulace krevního cukru, úpravě hladin cholesterolu, detoxikaci a optimalizaci střevní bariéry až po regeneraci vazivového aparátu.

Mikroorganismy jsou nedílnou součástí výrobního procesu a v nepasterizovaných, nefiltrovaných produktech jsou hojně obsaženy v konečném výrobku. Mezi hlavní bakteriální kmeny patří kmeny gluconacetobacter, bacillus coagulans a lactobacily. Neméně důležité jsou zdraví prospěšné kmeny kvasinek především z kmenů saccharomyces. V kombuše však nalezneme celou škálu mikroorganismů, které se liší u jednotlivých výrobců, což produktům propůjčuje vždy unikátní chuť.

Jako většina živoucích organismů tak i tento se neobejde bez pestré škály enzymů, které pak přirozeně zůstávají rozptýleny v hotovém nápoji. A v neposlední řadě nezapomeňme na množství vitamínů, hojně pak vitamin  B3, B6, B, B12, jejichž vznik kvasné procesy doprovází.

PROČ BYCHOM JI MĚLI PÍT?

Nejmarkantnějším benefitem pravidelné konzumace kombuchy je obohacování organismu o široké spektrum probiotik a kvasinek, které regulují střevní mikroflóru a napomáhají k její přirozené rovnováze. Obsažené mikroorganismy mohou pomoci v boji s nežádoucími patogeny a tak regulují a posilují zdraví celého trávicího traktu. Tento pozitivní efekt na střevo se pak odráží na celkové imunitě našeho organismu, která je z více než 70% ovlivňována právě kondicí našich střev.

Zdravá mikroflóra se kromě samotného trávení a imunity odráží i na psychice, energii a celkový energetický stav jedince, což je pak naprosto zásadní při léčbě obezity či dalších poruch metabolismu. Díky obsahu silných antioxidačních struktur a chemopreventivních látek nás pití kombuchy chrání před volnými radikály či zdravotně nežádoucími látkami, které nás v moderním světě mohou obklopovat.

A komu by to nestačilo, pití kombuchy může být gurmánský zážitek, který se od nuceného popíjení octového lektvaru našich babiček liší k nerozeznání. Naše kombucha se díky unikátnímu symfoniu mikroorganismů, pozvolné fermentaci a přesnému výrobnímu postupu vyznačuje jemnou svěží chutí, která je umocněna přirozením perlením, které roztančí chuťové pohárky na maximum!

Žádná chemie, žádná pasterizace, žádná filtrace, žádný CO2 – jen poctivý, přírodní produkt!